Fresca


Fresca

Emanuel
Imaginea degradata
Afla mai multe despre acest segment pe situl oficial al artistului   ... click detalii 
 

Arta Murala

Termenul desemneaza o interventie artistica, in general folosind tehnicile picturii, intr-un spatiu arhitectural: perete, tavan, zid, paviment. Termenul are si un sinonim aproximativ , cel de arta monumentala , dar care include si interventiile in spatiul public: parcuri sau monumente.
Picturile murale exista inca din cele mai vechi timpuri, pornind de la societatile umane primitive, un exemplu fiind picturile rupestre de la Lascaux, din sudul Frantei, sau cele din multii Tasilli. De asemenea culturile antice egiptene si mesopotamiene au lasat multe exemple de pictura murala. De pe vremea lor provin si cele mai folosite si cunoscute tehnici : fresca si mozaicul. Perioada medievala imbogateste arta murala atat prin descoperirea unor noi tehnici, dar si prin subiectele abordate si temele abordate. Practic in aceasta perioada arhitectura (laica si religioasa) este intr-o stransa legatura cu pictura. Exemplele in acest sens sunt variate: de la Capela sixtina, la frumoasela mozaicuri bizantine sau decoratia exuberanta a artei arabe. In secolul al XX-lea , pictura murala renaste intr-un mod spectaculos prin miscarea artistilor mexicani ,, muralista’’: Diego Rivera , David Siqueiros şi José Orozco. De asemenea in aceasta perioada pictura se imbogateste cu tehnicile moderne date de dezvoltarea tehnica : cea a acrilicului, dar si o tehnica veche,cea a mozaicului se imbogateste prin tehnica trecadis utilizata de Gaudi si discipolii sai (ex Casa Battlo).
Diferse tehnici se preteaza la decorarea suprafetelor cu pictura murala. Cea mai cunoscuta este fresca, care utilizeaza pigmenti solubili in apa. Fresca a cunoscut perioade de glorie in arta egipteana, in cea renascentista, iar astazi este foarte populara in decorarea bisericilir ortodoxe (dealtfel pictura bizantina pastreaza cu sfintenie tehnicile si regulile in decoratie).
O tehnica de pictura murala speciala este cea de trompe l’œil. Realizata in diverse modalitati aceasta pictura are rolul de a insela ochiul prin specularea regulilor perspectivei.
O alta tehnica este cea a mozaicului. Aceasta produce un extraordinar efect prin alaturarea unor bucatele mici de culori diferite. Si aceasta tehnica speculeaza o caracteristica a ochiului uman : amestecul cromatic care se produce pe retina prin juxtapunerea (alaturarea) culorilor. Aceasta inseamna ca doua culori diferite alaturate isi imprumuta una celeilate caracteristicile, si vazute de la o anumita distanta se amesteca pe retina privitorului.
Alte tehnici utilizate in pictura murala sunt : tempera, acrilic. Acestea sunt deasemenea descrise in aceasta sectiune a site-ului nostru. Dar arta murala cunoaste si tehnici sculpturale de decoratie care au teme diferite de la cele abstracte la cele ornamental vegetale pana la decoratii complexe antropomorfe.

Tehnicile moderne adapteaza descoperirile stiintifice artei, astfel ca putem intalni transferul oricarei imagini pe zid prin postere, dar si spectaculoasele realizari in neon, laser sau aplicarea imaginilor cu ajutorul unor proiectari foto-video.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu